Select your country

Not finding what you are looking for, select your country from our regional selector:

Zoeken

Ontdek de baan van een CSIRT met Chloé

In 2017 kwam Chloé als stagiair bij Orange Cyberdefense. Ze is sinds september 2019 analist bij CSIRT. Hier is haar verhaal.

Waar komt de interesse in computers vandaan?

Het komt van mijn vader, die een carrière in computers had. We hadden al heel vroeg computers in huis. Ik herinner me dat ik veel tijd met hem doorbracht toen hij ze aan het demonteren was, en ik heb ervan genoten.

Waarom heb je ervoor gekozen om in cybersecurity te werken?

Mijn ideeën over een carrière in cybersecurity begonnen toen ik op de middelbare school zat. Ik heb lange tijd nagedacht over computer science programma's en ik voelde me het meest aangetrokken tot de cybersecurity onderdelen. Als ik die keuze niet had gemaakt, was ik misschien rechten gaan studeren of diergeneeskunde. Het belangrijkste voor mij is altijd geweest om ​​nuttig werk te doen, een werk dat betekenis heeft en anderen kan helpen. Cybersecurity voldoet aan deze verwachting.

Wat herinner je je nog van je studie?

Ik werkte als student projectmanagement bij Allianz. Dit was mijn eerste stap in cybersecurity en gaf me een minder technische en meer globale visie. Ik had het geluk om dit te kunnen doen binnen een multinationale onderneming, die me met een diversiteit aan situaties confronteerde. In het bijzonder begeleidde ik de CISO van het bedrijf bij de uitvoering van pentest-missies.

In 2017 ging je in de leer bij Orange Cyberdefense. Kun je hier meer over vertellen?

Ik realiseerde me al snel dat de wereld van pentesten niets voor mij was. Het concept van penetration tests is gebaseerd op het feit dat de expert niet weet waar hij naar op zoek is. Hij moet een manier vinden om binnen te komen. Deze aanpak past niet bij mij. Ik heb een onderzoekskader nodig. Dus sloot ik me aan bij het Vulnerability Operation Center, ook wel VOC genoemd, bij Orange Cyberdefense. Zoals de naam van de afdeling al aangeeft, was het mijn taak om kwetsbaarheden te bestuderen, en oplossingen voor te stellen om deze op te lossen. Het was behoorlijk technisch en het stelde me in staat om te leren communiceren met een klant. Ik hield ook van het team. Ik was echter uit deze functie gegroeid en was op zoek naar een andere richting. Toen ik incident response ontdekte, voelde ik dat dit een baan was die bij mij paste.

Momenteel ben je inderdaad een analist bij CSIRT. Ten eerste, wat is CSIRT?

De afkorting staat voor Computer Security Incident Response Team. Simpel gezegd, het is het team dat verantwoordelijk is voor het reageren op cybersecurity incidenten die worden gedetecteerd of vermoed.

Als je jouw werk aan je grootouders zou moeten uitleggen, wat zou je dan zeggen?

Ik zou ze willen vertellen dat analist bij CSIRT zijn een beetje is als het spelen van Cluedo. Na een security incident moet je onderzoeken wat er is gebeurd, hoe het is gebeurd en wanneer het is gebeurd. Het is mijn taak om elementen van begrip over te brengen aan bedrijven die te maken hebben gehad met een cyberaanval. We moeten identificeren waardoor de inbraak mogelijk is en onze klanten het nodige advies geven zodat de aanval niet opnieuw gebeurt.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Mijn typische dag begint met het controleren van de analyses van security incidenten die ik de dag ervoor heb gedaan. Dan hervat ik mijn onderzoek. Onderzoeken kunnen variëren van een dag tot twee weken. Als ze klaar zijn, maak ik een rapport. Afhankelijk van de omvang van het incident werk ik alleen of in teamverband. Ik doe ook aan monitoring om informatie te vinden die zou kunnen wijzen op een nieuwe kwetsbaarheid.

Wat vind je het leukst aan je baan?

Mijn favoriete onderdeel is de analyse. Ik geniet vooral van het ontvangen van bewijs, het uit elkaar halen van computers om de harde schijf te verzamelen, het doornemen van logboeken, op zoek naar verdacht gedrag en het bepalen van de bron van de inbraak.

Wat vind je het minst leuk?

Het schrijven van rapporten is minder leuk, vooral omdat het schrijven zeer feitelijk en nauwkeurig moet zijn. Maar het is nuttig voor onze klanten.

Welk advies zou je iemand geven die hetzelfde werk als jij zou willen doen?

Ik zou je aanraden om gepassioneerd te zijn. Ook zonder een zeer geavanceerde technische achtergrond is een goede kennis van besturingssystemen een troef.

Wat doe je graag buiten je werk?

Sinds ik klaar ben met mijn studie heb ik weer wat vrije tijd, dat is heerlijk. Ik maak er gebruik van om meer tijd met mijn familie door te brengen, en als ik wat tijd voor mezelf neem, vind ik de videogames die ik had verwaarloosd, vooral RPG's, ook wel role-playing games genoemd. Door het professionele leven in te gaan, heb ik een nieuw evenwicht kunnen creëren.

Incident Response Hotline

Facing cyber incidents right now?

Contact our 24/7/365 world wide service incident response hotline.

Tel: +31 184 78 81 11